12 Αυγούστου 2011

Τετράδια


Κάθε φορά που προσπαθώ να γράψω στο blog τελευταία βασανίζομαι από το ίδιο πρόβλημα: οποιοδήποτε θέμα κι αν διαλέξω ένα κάρο ιστορίες ξεπηδάνε που οφείλω να πλέξω γύρω του. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι έχω πλούσια βιώματα ή ότι δεν τολμάω να καταπιαστώ με θέματα που δεν ξέρω...!


Τετράδια έγραψα λοιπόν στον τίτλο και εδώ κι αν γίνεται πανηγύρι! Ως μαθητές όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει τετράδια επί τετραδίων, πρόχειρα, εργασιών, σημειώσεων μέχρι και "επικοινωνίας". Για εμένα ωστόσο η αληθινή χρήση ξεκίνησε αμέσως μετά το σχολείο. Ιδού λοιπόν μερικές ιδέες για τετράδια:

  • Τετράδιο ξυλόδετο μαζί με πένα και μελάνι. Κατάλληλο για κατευόδιο, αν γράψετε και μια απλή φράση στην πρώτη σελίδα. Χρησιμοποιείται με αγάπη από ταξιδιώτες για να σημειώνουν τις ανακαλύψεις τους αλλά και τις κακοτοπιές.
  • Τετράδιο δίπλα στο κομοδίνο. Χρησιμοποιείται για την ταχύτατη καταγραφή των ονείρων, πριν χαθούν στη σκόνη της ημέρας. Κατάλληλο για εξερευνητές του lucid dreaming.
  • Μαύρο μεγάλο τετράδιο. Δώρο σε κάποιον φίλο που αρέσκεται να γράφει παραμυθάκια, ποιήματα ή καφκικές νουβέλες. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση έναν ζωντανό ακροατή.
  • Τετράδιο κόκκινο χωρίς τίτλο με 50 σελίδες. Στις 25 πρώτες μπορείτε να "δουλέψετε" επι μήνες για να περιγράψετε μια και μόνη όμορφη μέρα ή νύχτα και όλα όσα οδήγησαν εκεί και έφυγαν από εκεί και τις άλλες 25 να τις αφήσετε άδειες, σαν ένα γρίφο ή μια υπόσχεση. Αν τελικά θελήσετε να δοκιμάσετε να το λήξετε, στην 25η σελίδα γράψτε κι ένα αντίο.
  • Τετράδιο με την ιστορία ενός ταξιδιού. Αφηγηθείτε την κάθε σας μέρα που περάσατε εκεί, σαν να γράφετε σε κάποιον που από πείσμα δεν του μιλάτε. "Αν ήσουν τώρα εδώ θα σου έλεγα ότι σκέφτομαι αυτά και αυτά και αυτά".
  • Απομίμηση ενός κόκκινου τετραδίου. Κατά τον Τόλκιν, ο Φέανορ έφτιαξε τα Σίλμαριλ άπαξ και δεν μπορεί να τα ξαναφτιάξει ποτέ. Πόσο μάλλον αν δεν έχει ούτε μια στάλα φως.
  • Στοίβα τετραδίων. Αληθινός θησαυρός που θά 'θελε καθένας να σκαλίσει. Συνήθως φρουρείται λυσσαλέα και το μόνο που καταφέρνει να δει είναι μερικές απλές ευχετήριες κάρτες άσχετων ανθρώπων.
  • Χαοτικό τετράδιο. Περιγράφει κι αυτό μια νύχτα ή μια ζωή, αλλά συγγράφεται ταχύτερα και πιο ζωντανά γι' αυτό και είναι πολύ πιο κεφάτο. Δυστυχώς αυταναφλέγεται...
  • Farewell τετράδιο. Ευχές για ένα νέο ξεκίνημα. Από γνωστούς αλλά και αγνώστους. Μπορεί να εμπλουτιστεί με τις ιδιόχειρες εμπειρίες του νέου ξεκινήματος.

Και φυσικά, το blog δεν είναι παρά άλλο ένα τετράδιο. Και έχει post για τετράδια. Αυτοαναφορικότητα δηλαδή...

1 σχόλιο:

  1. Χωρίς να υπαινίσομαι ότι η παραπάνω λίστα είναι ελλιπής, ήθελα απλά να προσθέσω τα "ομιλούντα τετράδια": Πρόκειται για συλλογές κειμένων που ανταλλάσσονται over-the-wire, γραμμένα κανονικά σαν να απευθύνονται σε ημερολόγιο, με τη διαφορά ότι ο παραλήπτης τους (συνήθως φίλος του γράφοντος) αναλαμβάνει να κάνει την ηχώ. Ενίοτε περιέχουν και γρίφους που (δε) λύνονται. Πολύ χρήσιμα όταν είναι αμοιβαία αλλά αυτοτελή, σαν μια "Καλημέρα" ή μια "Καληνύχτα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.